Gaudeamus

Pioniers van de toekomst.

Nieuwe muziek staat symbool voor het doen van nieuwe ontdekkingen. Dat nieuwe muziek soms niet lekker in je oren klinkt, heeft een reden. Je kent het nog niet. Je voelt niet het eeuwenoude ritme van alles wat al vooraf is gegaan. Mozart, Bach, Vivaldi liggen lekker in het gehoor, omdat de beats uitgesleten zijn. Een inzicht dat ons hielp de muziek te omarmen. En er enorm van zijn gaan houden.

Gaudeamus stimuleert jonge componisten die nieuwe muziek maken. Jaarlijks wordt muziek van deze jonge componisten opgevoerd door gerenommeerde ensembles tijdens de Gaudeamus Muziekweek. Een rijke variatie aan vervreemdende klanken en fantastische instrumenten. Wij vertaalden deze beleving in illustraties. Het geeft Gaudeamus herkenbaarheid in binnen- en buitenland.

Henk Heuvelmans: ‘De studio geeft handvatten om anders naar andere werelden te kijken.’

‘Zonder grenzen of oorkleppen.’ Gaudeamus geeft jonge componisten en musici ruimte om nieuwe klanken te laten klinken. Om de aandacht te wekken voor de nog nooit gehoorde muziek, trekt Gaudeamus sinds zeventien jaar op met Studio Lonne Wennekendonk.

Lees interview

Directeur Henk Heuvelmans maakt een persoonlijke vergelijking: ‘Ik heb een dochter met autisme. Haar denkwereld is anders dan iedereen gewend is. Ze wordt vaak moeilijk begrepen. Met nieuwe muziek is het eigenlijk hetzelfde. Het is allemaal prachtig, maar wordt niet altijd meteen begrepen. In mijn ogen geven de uitingen van de studio je handvatten om naar die andere werelden te kijken.’