Met liefde voor het leven. Om lichtpuntjes zichtbaar te maken.

Na gesprekken met veel medewerkers van Cordaan Jeugd dreef deze zin boven. Het werd de titel van ‘de gewenste manier van werken’.

Ons viel het lange uithoudingsvermogen van de medewerkers op en de intense wens en manieren om iemand echt te begrijpen. Daarnaast het bewustzijn dat je soms ook weer weg moet gaan om iemand te helpen. Indringende gesprekken waren het, met heel diverse medewerkers in de Jeugdzorg van Amsterdam. 

Het maakt indruk op ons, nog steeds. Gezinnen die hulp nodig hebben. Kinderen die hulp nodig hebben. Het raakt ons. En juist daarom willen we graag doen wat wij goed kunnen. Luisteren en vertalen. Teruggeven welke positieve dingen er gebeuren. Zichtbaar maken waar de lichtpuntjes zijn. Zo ontstaat er energie, kan het gesprek met elkaar daarover op gang komen. Ontstaat er ruimte voor elkaar. En worden niet alleen de problemen of de urgente situaties gedeeld, maar ook wat goed gaat. 

Het bleek een aanjager voor podcasts, films, een spel en voor veel gesprekken om het onbewuste goede handelen van medewerkers veel bewuster te maken. Energie levert energie op. Tussen elkaar. Tussen medewerkers onderling en tussen medewerkers en de mensen voor wie gewerkt wordt. Positiviteit levert positiviteit op. Het geeft steun, en helpt ook in vervelende situaties. Met liefde voor het leven 🙂

Leontien: ‘Zeg af en toe gewoon even ‘goh’ en luister dan verder. Maar bedenk geen oplossingen. Geen oplossingen alsjeblieft.’

Met liefde voor het leven

In deze aflevering zijn Hans Reinders (emeritus-hoogleraar ethiek aan de VU Amsterdam) en Tamara Vanenburg (manager Cordaan Jeugd) aan het woord. Over nieuwsgierig zijn. Over tijd nemen en verwonderen. Over kijken zoals een ander kijkt.

LUISTER PODCAST

Met liefde voor het leven

In deze aflevering zijn de moeders Leontien Sauerwein, Milouda Achahbar en Fiona Rotmans aan het woord. Over verdragen en het kleine vragen. Over voor jezelf zorgen en over luisteren. Luisteren zonder oplossingen aan te dragen.

LUISTER PODCAST

Immanuél: ‘Ik begreep niet dat het niet goed was, daarom deed ik rare dingen. Ik deed gewoon alles mee.’

Met liefde voor het leven

In deze aflevering zijn Bernadette Krol, Christel Schoenmaker en Marc Smit aan het woord. Over samenwerken en een lange adem hebben.

LUISTER PODCAST

Milouda: ‘Bij elke zorgorganisatie zou een moeder van een kind met een beperking moeten werken. Dat is de pil voor elke organisatie! Een moeder! En luister naar haar, zij weet veel, voelt en ziet dingen anders.’

Een verhaal dat raakt?

Lichtpuntjes binnen (zorg)organisaties uitlichten, is wat Lonne doet. Alle inspirerende momenten hebben volgens haar te maken met energie. Deze positiviteit en energie inzetten is wat ze goed kan. Mail Lonne voor voorbeelden. Ze geeft ze graag.