Verhalen van vrouwen bewaren voor toekomstige generaties.

Voor Museum Prinsenhof riepen we alle vrouwen in Delft op om hun (levens)verhaal te delen. Want de geschiedenis is niet compleet zonder de blik van vrouwen.

Veel verhalen van vrouwen uit het verleden kennen we niet. De verhalen van veel mannen wel. Om te voorkomen dat Delftse vrouwen van nu niet zichtbaar zijn voor volgende generaties zijn hun levensverhalen van nu opgetekend en gefilmd. Ze worden bewaard in de collectie van het museum.

We spraken verschillende vrouwen. Met hun ervaringen en levenswijsheden nemen ze ons mee in hun levens. Ze geven mee wat zij leerden, naleven en na willen laten. Van vrouwen die opgroeiden in Delft, tot een vluchtelinge die in Delft terechtkwam. Verhalen vol ontdekkingen. Stuk voor stuk historisch.

In elke vrouw schuilt een bijzonder verhaal. Selma kwam binnen en zei bescheiden: ‘Ik geloof niet dat ik een interessant verhaal heb.’ En toen kwam het… Naila kwam binnen met haar mooie lach en vertelde een indringend levensverhaal. Wouke vertelde over haar entree in Delft als jong meisje in een stad met vooral jongens.

Luisteren naar verhalen, naar levens, naar situaties. Het schept zoveel verduidelijking over keuzes die mensen maken. Over levens die mensen leven. En bovenal geeft het een hoop plezier. En stiekem leren we door de ontmoetingen onszelf steeds een beetje beter kennen.

Intieme portretfilms en verhalen zijn in de tentoonstelling Historische vrouwen zij aan zij te zien met de historische vrouwen van toen. Girlpower avant la lettre.

Nuria: ’Voor niets ter wereld had ik dit willen missen! Ik voel me betrokken vanaf minuut één, en elke keer waar we geweest zijn was een verrassing.’

Cheraldine: ‘Er iets magisch aan deze combi op de poster, het maakt nieuwsgierig het schreeuwt om uitleg en er borrelen veel vragen op.’

Jacqueline: ’Het is aan vrouwen dat de geschiedenis van vrouwen wordt verteld.’

Ook nieuwe werelden schetsen?

Welke nieuwe wereld willen we laten zien? En hoe maken we dat visueel aantrekkelijk? Zet Cindy aan het roer en ontstaat een natuurlijk samengaan van iets wat ingewikkeld lijkt. Met oog voor schoonheid, op intuïtie en met veel ervaring schetst zij werelden. Niet alleen voor vrouwen, voor iedereen.